Tipy a triky: Jak vytvořit faviconu?

Favicona je malá ikonka, která se zobrazuje na začátku adresního řádku prohlížeče a má obvykle rozměry 16×16 px. Patří mezi ty vlastnosti Superstránky, které si můžete nastavit buď výběrem z defaultních možností, nebo použít svoji vlastní variantu. Možná jste ale faviconu ještě nikdy nevytvářeli, v tom případě vám poradíme, jak na to.

Možností je celá řada, my vám doporučujeme použít některý z free favicon online editorů. Jeden šikovný a intuitivní nástroj najdete například na www.favicon.cc.

Favicon.cc nabízí dva různé způsoby, jak vytvořit faviconu:
1) Pomocí volby „Create New Favicon“ vytvoříte úplně novou faviconu, kterou si nakreslíte přímo v editoru.

2) Pomocí volby „Import Image“ nahrajete existující obrázek, ze kterého má vzniknout Favicona. Je vhodné, aby měl jasné kontury, aby byl obrázek favicony zřetelný.

Takto vytvořená favicona má velikost pouze 16×16 pixelů a vy máte možnost ji ještě editovat – každý pixel jednotlivě můžete vyplnit nebo přebarvit.

Nakonec vám favicon.cc vám nabídne možnost „Preview“, abyste mohli zkontrolovat, jak bude favicnoa vypadat v adresním řádku.

Takto vytvořenou faviconu si uložíte pomocí volby „Download Favicon“ a v adminsitraci Superstránky ji nahrajete pomocí volby Design -> favicona – nahrát vlastní Faviconu

Abyste změnu viděli, je zpravidla nutné obnovit stránku, někdy i smazat offline soubory prohlížeče a prohlížeč restartovat.

Comments are closed.