Tipy a triky

Sledování Superstránky – návštěvnost a Google Analytics

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Květen 21st, 2012 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Pokud vás zajímá, kolik lidí a odkud přichází  na vaši  Superstránku, nepřehlédněte volby „Statistiky“ a „Účet“, které se vám zobrazí po přihlášení do administrace v navigační liště:

 

Statistiky

Po rozkliknutí statistik se vám ukážou denní, měsíční a roční grafy návštěvnosti vaší Superstránky, ve kterých jsou zaznamenány počty zobrazení vašich stránek. Zároveň zde najdete celkový počet zobrazení za celou historii provozu webové stránky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Účet

Pokud vás zajímá, odkud na vaši Superstránku stránku lidé přicházejí a rádi byste zdroje návštěvnosti a úspěšnost inzerce měřili  pomocí nástroje Google Analytics, je to opět velmi jednoduché. V navigační liště Superstránky kliknete na volbu „Účet“ a do posledního pole formuláře vložíte svůj kód pro Google Analytics v ID formátu:

 

Superstránka jde naproti živnostníkům a firmám

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Květen 9th, 2012 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Počínaje dnešním dnem najdete v administraci Superstránky několik vylepšení, která umožňují webové stránky  lépe přizpůsobit především specifickým potřebám firemních prezentací. Věříme,  že vám přijdou vhod a Superstránku doporučíte i svým přátelům.

Název klíčové záložky nyní volitelný

Hned pro první záložku administračního rozhraní „O mně:“ si můžete nově nastavit jakýkoliv vhodný nadpis.  Obsahem této záložky je libovolný text, který sem sami vložíte. Mohou to být informace o vás, vaší firmě, produktech, aktivitách, akcích, veřejných iniciativách…  Nyní můžete zvolit odpovídající název záložky, např. O firmě, Produkty, Ceník, Moje úspěchy, Mé plány, Naše filozofie apod.   Dosud se tato záložka zobrazovala vždy jako „Životopis“, což je i nyní defaultní text, který můžete ale jednoduše přepsat přímo v řádku „NÁZEV ZÁLOŽKY“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volba „Zobrazit informace“ srozumitelnější

U všech prvků administrace Superstránky, pomocí kterých definujete obsah Superstránky (O mně, Služby, Odkazy, Podporuji, Kontakty) je volba „ZOBRAZIT INFORMACE“ řešena přepínatelnými radiobuttony, které mají tento význam:

  • skrýt: vůbec nezobrazí prvek Superstránky – můžete použít např. pokud na textu Superstránky pracujete a nemáte ještě finální verzi, kterou byste chtěli zveřejnit
  • samostatně: zobrazí prvek Superstránky pod vizitkou v samostatném boxu
  • v záložce: zobrazí prvek Superstránky přímo ve vizitce označený záložkou, zobrazí se teprve po rozkliknutí záložky

Superstránky, které už mají vydefinovaný obsah, mají  k dispozici také toto vylepšené ovládání, původní nastavení (způsob zobrazování jednotlivých prvků Superstránky) přitom zůstává zachováno.


 

TIP na závěr: Víte, proč jsou některé nadpisy v administraci podtržené?

Pro všechny podtržené nadpisy platí, že je pro ně k dispozici kontextová nápověda. Stačí na ně najet myší, zobrazí se otazníček a dozvíte se víc…

Na co se ptáte: Jak správně připojit online profily

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 21st, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Superstránka byla navržena tak, abyste si ji mohli vytvořit bez nutnosti hledat radu v nápovědě. K dispozici je stručná kontextová nápověda přímo v administraci Superstránky, videoprůvodce a FAQ.
Vkládání obsahu, odkazů a vytváření vzhledu je opravdu velmi intuitivní, může se ale stát, že začnete tápat při propojování jiných online služeb. Je to dáno tím, že každá služba vyžaduje jiný propojovací prvek s online-profilem. Tím je jednou uživatelské jméno, jindy e-mail apod. Navíc je potřeba mít v prohlížeči povoleno vyskakování oken, protože některé služby vyžadují v novém okně přihlášení nebo jiné potvrzení k propojení účtů. Připravili jsme proto detailní přehled nastavení pro nejčastěji využívané a aktuálně dostupné kanály:

YouTube
Uživatelské jméno: z URL video kanálu použijete řetězec následující za „user/….“
Příklad:pro kanál http://www.youtube.com/user/active24czsk nastavíte uživatele „active24czsk“
Zobrazit videí:uveďte číslicí počet videí, které chcete zobrazovat, pole je povinné, musí být nejméně „1″

Picasa
Google e-mail: vložte e-mail propojený s vaším účtem na Picasa
Zobrazit galerií: uveďte číslicí počet galerií, které chcete zobrazovat, pole je povinné, musí být nejméně „1″

 

 

Facebook profil
Pokud jste v daný okamžik přihlášeni ke svému profilu na Facebooku, automaticky se vám se Superstránkou propojí. Pokud ovšem nemáte nastaveno sdílení veřejných informací, na Superstránce se zobrazovat nebudou.

Facebook stránka

Pokud jste v daný okamžik přihlášeni ke svému profilu na Facebooku, automaticky se vám zobrazí k výběru Facebookové stránky, u kterých jste správci. Následně potvrdíte výběr konkrétní stránky, která se má propojit, vždy je to maximálně 1.

Twitter
Pro propojení Twitteru musíte do okna, které se vám otevře, vložit:
Jméno k Twitter účtu: použijete řetězec následující za „#!/….“
Příklad: pro https://twitter.com/#!/Superstranka nastavíte uživatele „Superstranka“ a heslo k Twitter účtu
Po odeslání se Twitter účet automaticky načte do Superstránky.

RSS
RSS kanál: vložíte adresu RSS kanálu, kterou zpravidla najdete na webu, ze kterého chcete text zobrazovat.
Příklad: pro blog Superstránky umístěný na http://blog.superstranka.cz je to „http://blog.superstranka.cz/?feed=rss2″
Zobrazit zpráv: uveďte číslicí počet zpráv, které chcete zobrazovat, pole je povinné, musí být nejméně „1″

Rajče
Uživatelské jméno: začátek URL v adrese vaší galerie na Rajče.net, tj. řetězec mezi „http://“ a první tečkou „.“
Příklad: pro http://superstranka.rajce.idnes.cz/nastenka je to „superstranka“
Zobrazit galerií: uveďte číslicí počet galerií, které chcete zobrazovat, pole je povinné, musí být nejméně „1″

Příště: postup pro Vimeo, Flicker

Tipy a triky: Jak vytvořit zkrácený odkaz, tzv. shortcut address?

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 16th, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Určitě už jste někde viděli na první pohled nesmyslnou adresu jako např. http://fb.me/1juizf7bZ. Tak to je tzv. shortcut address a může se vám hodit v případě, že máte omezený počet znaků pro text a svůj prostor chcete maximálně využít. Typicky se využívá do tweetů na Twitteru, který máte možnost propojit se Superstránkou, užitečný vám může být i přímo v textu uveřejněném na Superstránce, protože lépe vynikne, pokud není příliš dlouhý.

Pro zkracování dlouhé webové adresy se používají služby jako např. https://bitly.com/ . Kromě vytvoření „shortcutu“ nabízí detailní statistiky, pomocí kterých můžete sledovat, kdo a kolikrát kliknul na vaši adresu.

Postup je velmi jednoduchý:
1. Vložíte adresu do pole
2. kliknete na „shorten“
3. Zkopírujete si novou zkrácenou adresu – hotovo!

A na závěr pár nejpopulárnějších shortcut adres:
tinyurl.com
goo.gl
cli.gs
zi.ma
twurl.nl
snipurl.com
poprl.com

Tipy a triky: Jak vytvořit faviconu?

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 15th, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Favicona je malá ikonka, která se zobrazuje na začátku adresního řádku prohlížeče a má obvykle rozměry 16×16 px. Patří mezi ty vlastnosti Superstránky, které si můžete nastavit buď výběrem z defaultních možností, nebo použít svoji vlastní variantu. Možná jste ale faviconu ještě nikdy nevytvářeli, v tom případě vám poradíme, jak na to.

Možností je celá řada, my vám doporučujeme použít některý z free favicon online editorů. Jeden šikovný a intuitivní nástroj najdete například na www.favicon.cc.

Favicon.cc nabízí dva různé způsoby, jak vytvořit faviconu:
1) Pomocí volby „Create New Favicon“ vytvoříte úplně novou faviconu, kterou si nakreslíte přímo v editoru.

2) Pomocí volby „Import Image“ nahrajete existující obrázek, ze kterého má vzniknout Favicona. Je vhodné, aby měl jasné kontury, aby byl obrázek favicony zřetelný.

Takto vytvořená favicona má velikost pouze 16×16 pixelů a vy máte možnost ji ještě editovat – každý pixel jednotlivě můžete vyplnit nebo přebarvit.

Nakonec vám favicon.cc vám nabídne možnost „Preview“, abyste mohli zkontrolovat, jak bude favicnoa vypadat v adresním řádku.

Takto vytvořenou faviconu si uložíte pomocí volby „Download Favicon“ a v adminsitraci Superstránky ji nahrajete pomocí volby Design -> favicona – nahrát vlastní Faviconu

Abyste změnu viděli, je zpravidla nutné obnovit stránku, někdy i smazat offline soubory prohlížeče a prohlížeč restartovat.

Tipy a triky: jak snadno změnit formát obrázku

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 14th, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Superstránka podporuje nahrávání obrázků ve formátech .gif, .jpg a .png. Pokud máte obrázky v jiném formátu, poradíme vám, jak to provést rychle a elegantně.

Na internetu je k dispozici řada nástrojů, které vám s tím pomůžou, my vám můžeme doporučit například Zamzar.com, který jsme za tímto účelem testovali a považujeme jej za spolehlivý. Hned na první pohled vám bude jasné, jak funguje: 

Konverze obrázku proběhne v pěti krocích:

  1. Běžte na http://zamzar.com a vyberte soubor, který chcete konvertovat
  2. Zvolte si cílový formát (.gif, .jpg nebo .png)
  3. Vložte e-mailovou adresu, na kterou vám Zamzar pošle odkaz pro stažení zkonvertovaného souboru
  4. Klikněte na „Convert“
  5. E-mailem ze Zamzar.com vám přijde odkaz na soubor, který si stáhnete a poté můžete bez problémů nahrát jako pozadí nebo profilový obrázek Superstránky

Jak dostat svou Superstránku do galerie nejlepších Superstránek

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 9th, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Je skvělé, že jste Superstánce přišli na chuť a nově vytvořených Superstránek každý den přibývá.  Potvrzuje se, že ovládání Superstránky je intuitivní a vzniká tak řada originálních webových  prezentací jedinců i firem. My se jimi náhodně probíráme, a když nás některá zaujme, vyhlašujeme ji za „Superstránku dne“ a postujeme na Facebooku. Pokud vám tedy dochází vlastní fantazie, můžete se inspirovat buď v naší Galerii Superstránek nebo na Faceboooku.  A jaké fígle používají ti nejúspěšnější z vás?

Klíčový je obrázek na pozadí – Struktura Superstránky je velmi jednoduchá, proto se vyplatí na pozadí zvolit vlastní obrázek – fotografii, montáž apod., který vaši Superstránku na první pohled odliší od ostatních. Nejlépe vypadají obrázky o rozměrech  1920×1080/1200 px. Nejste-li v editování obrázků příliš zběhlí, dočtete se o tom, jak si obrázek vhodně upravit, hned v prvním dílu našeho seriálu Tipy a triky.

Vhodné barevné kombinace  - Superstránka vám umožňuje zvolit libovolný barevný odstín pro všechny prvky na stránce.  Pokud spolu barvy pěkně ladí, výsledný efekt je mnohonásobně lepší, než když odstíny naopak netrefíte. Nemáte-li to správné „oko“, použijte některý z volně dostupných  generátorů  - např.:   http://colorschemedesigner.com/

Čitelnost písma  - Při volbě fontu, jeho velikosti a barvě je dobré se soustředit na dostatečný kontrast s pozadím „vizitky“. Šrafování, které může čitelnost narušovat, ztlumíte nastavením průhlednosti objektu.

Přiměřený objem textu – Stejně jako vaše tradiční vizitka, i ta internetová by měla fungovat jako rozcestník k dalším informačním zdrojům a neměla by je zbytečně duplikovat.  Stačí tedy vložit krátké info o vás, vaší firmě, případně aktivitách, které chcete na internetu prezentovat. Text je dobré  pojmout dostatečně obecně, aby byl nadčasový a nebylo nutné jej často aktualizovat. Formulace použijte stručné, ať n ení orientace na stránce zbytečně komplikovaná.  Pokud se tohoto pravidla budete držet,  ušetříte si práci a zvýšíte účinnost své webové prezetnace. Návštěvníci vaší Superstránky totiž obvykle hledají rychle dostupné  informace nebo přímo možnost vás kontaktovat, proto nepodceňujete ani záložku Kontakty.

Napojené online kanály – Dynamický obsah a atraktivitu Superstránky vám zajistí propojení s vašimi online profily na Facebooku, blogu, Twitteru, ve fotogaleriích, YoutTube  a dalších, odkud se vám automaticky  načítá do prostředí Superstánky.   Je vhodné vložit i jiné zajímavé odkazy, které vás nějakým způsobem vystihují nebo zajímají.

Zajímá vás, jak docílit konkrétního efektu na Superstránce? Máte vlastní zkušenosti? Podělte se o ně,  vložte svůj komentář k tomuto článku…

Tipy a triky pro originální pozadí Superstránky

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 8th, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Aby vaše Superstránka vypadala originálně a profesionálně, potřebujete hezký obrázek na pozadí, který nahrajete velmi jednoduše v administraci Superstránky, která vypadá takto:

Nastavení designu Superstránky

Máte ale takový vhodný obrázek k dispozici? Možná zjistíte, že váš obrázek/fotografie není dost velká nebo je naopak moc malá, případně byste na ní chtěli cokoliv změnit (kontrast, barevný filtr apod.).

Ale jak to provést? Jedním z možných řešní, je použít některý z online foto-editorů, např.: www.pixlr.com. Pixlr.com  má tu výhodu, že s ním i úplní začátečníci mohu začít pracovat docela rychle a intuitivně. A kdo už někdy pracoval s Photoshopem, ocení podobnost v ovládání. Nástroj je navíc k dispozici v češtině!

Pixlr.com vám umožňuje vytvořit úplně nový obrázek i pracovat s  obrázkem uloženým na vašem počítači, s obrázkem uloženým kdekoliv na  internetu (vložíte jen odkaz, na kterém pixlr.com najde obrázek), případně s obrázky na některém z vašich účtů na Facebooku, Picasse nebo Flikru.

Tip č. 1: Jak změnit velikost obrázku:

  1. vyberte si obrázek ve formátu .jpg, .gif nebo .png
  2. klikněte na „Obrázek“ v horním menu
  3. potom na „velikost obrázek“
  4. změňte výšku a šířku obrázku podle vlastní volby

Pokud máte pocit, že by váš obrázek potřeboval více jasu, tak:

  1. klikněte na „seřízení“
  2. zvolte „Jas a kontrast“
  3. změňte obrázek podle vašeho uvážení

Další služby pixlr.com – pokračování příště..

Jak to začalo aneb proč jsme přišli právě se Superstránkou

Posted in Tipy a triky, Všechny příspěvky on Listopad 3rd, 2011 by blogsupers – Komentáře nejsou povoleny

Superstranka.czMěli jsme podezření, že veřejnost přesně neví, co je to internetová doména, k čemu může být dobrá a proč by je vlastně měla zajímat. Ti, kdo to tuší, nemají pro změnu  představu o tom, jak snadné je ji získat, že k tomu nepotřebují žádného IT specialistu a navíc je to velmi levné.

Přitom doména by se většině lidí hodila. Je to jeden z mála prvků na internetu, který je spolehlivě jedinečný a  může vás jednoznačně identifikovat. Každý vás na vlastní doméně najde, a protože má navíc snadno zapamatovatelný tvar, který si obvykle zvolíte tak, aby vystihoval vás, případně subjekt či činnost, které na internetu chcete prezentovat, má smysl nechat si ji natisknout například na vizitku.

Navíc je tu ještě fakt, že spousta z nás už má řadu online aktivit -  facebookový profil, fotogalerii, možná i blog nebo jiné oblíbené online čtivo, určitě e-mailovou schránku, ICQ  a nebo Skype účet – chcete-li ale např. sousedovi z domu, kde bydlíte, sdělit, kde si může poslechnout bezva song od kapely, na kterou vás včera někdo upozornil na Facebooku, Twitteru nebo jinde v online světě, máte problém a se sousedem se o tento zážitek pravděpodobně nikdy nepodělíte. Přitom jak snadné by bylo říct: všechno, co jsem o té kapele zjistila, najdeš na bachiri.cz.

Superstránka má ambice vyřešit  obojí – dát široké veřejnosti nástroj, jak si nejen doménu snadno zaregistrovat, ale zároveň na ní velmi jednoduchým způsobem vytvořit relevantní obsah.  Každá Superstránka je přitom jiná – nastavení vlastního designu, kombinace barev, písma, rozložení na stránce, pozadí atd. vám zabere pár minut a je intuitivní. Propojení  s oblíbeným obsahem na internetu, vlastními online-profily na Facebooku, Twitteru, YouTube kanálem, RSS z blogu, fotogaleriemi jako Rajče.net nebo Picassa atd.,  zabere dalších pár minutek. Zaregistrovaná doména tedy bezprostředně po registraci plní svůj účel a navíc máte absolutní svobodu v tom, jak s ní naložíte do budoucna. Pokud se rozhodnete dát jí sofistikovanější obsah, můžete to kdykoliv udělat.